Krav om Sikkerhetstyringsystem

Photo of author

By admin

Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) regulerer sikkerheten til alle produkter i den grad dette ikke er regulert i annen lovgivning med samme formål. Aktører innenfor reiselivsnæringen som tilbyr tjenester og produkter skal følge produktkontrollovens bestemmelser.

Frifugl AS tilbyr verktøy for å utvikle Sikkerhetsstyringssystem (internkontrollsystem) med risikovurdering, avviksbehandling, klagebehandling, SOA (SikkerOpplevelseAnalyse), prosedyrer og beredskapsplanlegging. Med dette verktøyet kan tilbyder tilordne klare oppgaver og ansvar knyttet til sikkerhet ved produkter og forbrukertjenester, og dokumentere dette skriftlig slik at det er tilgjengelig ved etterspørsel fra myndigheter.

Formålet med produktkontrolloven er å forebygge at produkter og forbrukertjenester medfører helseskade eller miljøforstyrrelse ved salg av forbrukertjenester. Med forbrukertjenester menes tjenester som tilbys fysiske personer hovedsakelig utenfor næringsvirksomhet. Det må gjøres en risikovurdering av alle forbrukerprodukter og forbrukertjenester som skal omsettes, og den må dokumenteres. Det er bedriften som tilbyr forbrukertjenesten med tilhørende utstyr som har ansvaret for å vurdere sikkerheten og ha beredskap ved uønskede hendelser. Direktoratet for Sikkerhet og beredskap (DSB) skal føre tilsyn med at tilbydere tar det ansvar de har, slik at det tilbys en sikker forbrukertjeneste og at utstyret som benyttes er trygt og i henhold til gjeldende regelverk. DSB fokus på at produsenter, importører og forhandlere av produkter og tilbydere av forbrukertjenester ivaretar forbrukernes sikkerhet på en systematisk måte. Forbrukertjenester omfatter det utadrettede tilrettelagte tilbudet, inkludert opplæring og utleie/utlån av båt og utstyr. I forbindelse med båtutleie vil slike produkter kunne omfatte flyteutstyr, navigasjonsutstyr etc.. Andre produkter kan være utleie av sykler, kanoer osv..

Aktuelt regelverk for tilbydere av forbrukertjenesten båtutleie samt utleie, import og omsetning av produkter da spesielt personlig verneutstyr:

Produktkontrolloven gir ingen konkrete sikkerhetskrav til produkter og forbrukertjenester. Ifølge loven anses forbrukerprodukter og forbrukertjenester å være sikre når de er i overensstemmelse med kravene i harmonisert europeisk standard eller nasjonal standard på området. Dersom standarder ikke dekker alle risikoaspekt ved et produkt eller tjenesten, må produktet risikovurderes særskilt og dette må dokumenteres. Det er eier eller leder av virksomhet som tilbyr tjenesten som har hovedansvaret for at sikkerheten til enhver tid blir ivaretatt, eks. ved at forbruker (kunden) blir tilbudt sikkert verneutstyr – som flytevest som er påbudt brukt. Alt personlig verneutstyr (PVU) som gjøres tilgjengelig for forbruker skal være CE-merket. Kunden må gis innføring i sikker bruk av utstyret. Tilbyder må også gi tilstrekkelig opplæring i bruk av båt og utstyr samt varslingsrutiner ved uhell eller andre hendelser. Den som eier eller leder en bedrift som tilbyr tjenesten båtutleie, og som vet eller burde vite at denne utgjør en uakseptabel risiko for helseskade, har plikt til å melde fra til DSB om dette ifølge produktkontrolloven § 6b. Dersom bedriften vet, eller burde vite, at forbrukertjenesten de tilbyr utgjør en uakseptabel risiko for helseskade, plikter de å foreta en vurdering av sikkerheten og iverksette nødvendige tiltak samt melde DSB om den uakseptable risikoen for helseskade. Nødvendige tiltak kan være forebyggende tiltak som bidrar til å redusere risikoen, offentliggjøring av advarselsinformasjon til brukere, med mer. 

Den som tilbyr båtutleie som en forbrukertjeneste har en plikt til å inneha systematisk internkontroll, og skal kartlegge mulige farer. Videre skal det gjennomføres en skriftlig risikovurdering av tjenesten før den tilbys forbruker og nødvendige tiltak skal gjøres for å redusere risiko til et akseptabelt nivå.

Internkontrollforskriften stiller krav til at virksomheter har rutiner for iverksettelse av tiltak ved farlige forbrukertjenester. Eksempel på tiltak kan være å utvikle prosedyrer som skal forebygge og redusere risiko. DSB vil ved tilsyn fokusere på den risikovurdering eier av virksomhet har gjennomført før forbrukertjenesten tilbys, samt de rutiner og ansvarsforhold som skal foreligge i virksomhetens internkontrollsystem. Det skal utarbeides en plan for beredskap i tilfelle uønskede hendelser inntreffer.

Dersom virksomheten tilbyr utstyr for salg, utleie og/eller utlån må det også her arbeides systematisk for at slikt utstyr er sikkert. Dette innebærer blant annet gjennomføring av risikovurdering av produkter før de gjøres tilgjengelig for forbruker, innarbeidelse av sikkerhetskrav i innkjøpsrutiner, løpende oppfølging etter hendelser med mer. Virksomheter må etablere rutiner for håndtering av klager og avvik knyttet til sikkerhet ved produkter

Lenkene under viser til veiledere som kan benyttes i arbeid med å utvikle et Sikkerhetsstyringssystem for bedriften.

Temaveiledning i risikoanalyse for risikofylte forbrukertjenester (DSB)

Risikostyring og HMS i naturbasert reiseliv – en håndbok

Veileder til utarbeidelse av sikkerhetsstyringssystem for små yrkesfartøy (Sjøfartsdirektoratet)

Veileder til forskrift om sikkerhetsstyring (Sjøfartsdirektoratet)